Przedstawiamy nasze nowe forum. W dobre pospiechu i pędu za pieniądzem, postanowiliśmy założyć to forum na przekór wszystkiemu i wszystkich. Podajemy wam na tacy tylko najlepsze przepisy z Kółka Gospodyń Wiejskich :)
Nie jesteś zalogowany.
1 kg ziemniaków 25 dag białego tłustego sera zioła prowansalskie lub suszone zioła (oregano, tymianek, rozmaryn)
1 szkłanka gęstego naturalnego jogurtu
2 jajka
5 dag margaryny
sól, pieprz
warzywna przyprawa typu vegeta
2 zÄ…bki czosnku
Ziemniaki obrać i pokroić na plasterki. FormÄ™ do zapiekania natrzeć przeciÄ™tym zÄ…bkiem czosnku i natÅ‚uÅ›cić. PozostaÅ‚y zÄ…bek czosnku zmiażdżyć, zetrzeć na tarce lub drobniutko posiekać. Ser przetrzeć przez sito lub przepuÅ›cić przez maszynkÄ™, wymieszać z zioÅ‚ami i czosnkiem oraz odrobinÄ… przyprawy warzywnej. W formie ukÅ‚adać warstwami ziemniaki i posypywać serem - ostatniÄ… warstwÄ… powinny być ziemniaki. Wstawić na 10-15 minut do nagrzanego piekarnika (180°C), a nastÄ™pnie wyjąć. Jajka ubić z jogurtem i szczyptÄ… soli oraz pieprzu. Zalać zapiekankÄ™ i posypać wiórkami zimnej margaryny. Wstawić do piekarnika na kolejne 20-30 minut - ziemniaki powinny być miÄ™kkie, a na powierzchni zapiekanki powinna wytworzyć siÄ™ apetyczna rumiana skórka.
Dobre – lepsze – NAJLEPSZE!
| » Reaktywacja i pożegnanie Minęło naprawdę dużo czasu. Zbyt dużo, aby był sens kontynuować ten blog w takiej formie. W pewnym momencie po prostu się zmęczyłem, znudziłem, zabrakło mi motywacji. Teraz mam jej znowu trochę więcej, ale ten rozdział na razie jest zamknięty. Może kiedyś to wznowię, nie wiem. Na razie zapraszam na mojego (naszego) nowego bloga: www.labiryntzlisci.blogspot.com Będzie tam inaczej (i o czym innym) niż tutaj, ale jeśli komuś dobrze się czytywało te wszystkie wypociny, tam też powinien znaleźć coś dla siebie. Taką mam przynajmniej nadzieję. | » Czacha Czym zajmują się lekko znudzeni pracownicy biurowi słuchający metalu i lubiący horrory? Bawią się programami graficznymi. |